XIII. BUDAKALÁSZI TALÁLKOZÓ

2016.06.25 10:03

Kárpát-medencei Kisebbségi Magyar Közművelődési Civil Szervezetek Fóruma

XIII. BUDAKALÁSZI TALÁLKOZÓ

Tizenharmadik alkalommal került sor a Budapest melletti Budakalászon 2016. június 17-19 között a külhoni magyarság kulturális találkozójára, amelyen 7 ország (Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna) magyar civil szervezeteinek 61 képviselője volt jelen. A sikeres rendezvény főszervezője most is Romhányi András a Magyar Kollégium elnöke volt.

C:\Users\Fleisz\Desktop\Budakalász 2016 jun 19-21\016.JPG

A rendezvény a megszokott módon, pénteken közös ebéddel kezdődött majd előadások következtek. Szombaton délelőtt plenáris, délután szekcióülések, este a Kárpát-medencei kenyér sütése és elfogyasztása, kulturális műsor, vasárnap pedig délelőtt szekció beszámolók, plenáris megbeszélés, a Zárónyilatkozat elfogadása, majd Himnusz után a hazautazás következett.

A találkozó résztvevői bemutatták a képviselt szervezetek megvalósításait, problémáit, az együttműködés lehetőségeit és eredményeit, a Budakalászi Találkozók örökségét, folytatásának lehetőségeit és további célkitűzéseit.

A hasznos tanácskozáson jelen volt többek között Fleisz Judit, a Sapientia Varadiensis Alapítvány alelnöke, illetve dr. Fleisz János a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ), a Sapientia Varadiensis Alapítvány és a Biharország Civil Társulás elnöke és az EMKE alelnöke, aki hozzászólásában röviden ismertette azokat a kezdeményezéseket, amelyeket a BINCISZ indított el, mint a magyar kultúra napja, a tudomány napja vagy a civil nap, és amelyek immár 15 alkalommal sikeresen lefolytak. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy tevékenységeiket mindenkor a civil értékrend alapján szervezik. A résztvevők örömmel vették, hogy a találkozó újból létrejött és megköszönték Kelemen Máriának az Anna Nőszövetség elnökének, a BINCISZ volt alelnökének a budakalászi eszme fenntartását a levelező lista és a civil honlapok működtetése által. Tervek szerint a az állandó megújulás jegyében  erősítik a kapcsolatot az internetes közösségi oldalak révén, így facebook oldalt és levelező listát indítanak, fokozzák a folyamatos együttműködést.