Játsszuk, éljük újra a 70-es, 80-as éveket!

2016.07.16 09:55

Izgalmas rendezvényre került sor július 18-án, hétfőn 18 órától a Reménység Házában. Az 1970-es, 80-as évek erdélyi magyar könnyűzenéjéről, a bukaresti tévé magyar adásáról, a bukaresti magyar kulturális életéről beszélgetnek: Boros Zoltán, dzsessz-zenész, az RTV magyar adásának zenei, majd főszerkesztője, H. Szabó Gyula a Kriterion Könyvkiadó egykori szerkesztője, ma igazgatója és Csutak István, a hajdani GARABONCIÁS rockegyüttes vezetője.

Az 1970-es, 80-as években pezsgő magyar diákélet zajlott Temesváron, mintegy 1800 partiumi, dél-erdélyi, székelyföldi és bánsági magyar egyetemista kapcsolódott be (többé-kevésbé) a Látóhatár önképzőkör, a Thália diákszínjátszó-kör, az M-Stúdió egyetemista rádióadás, a Rezeda néptáncegyüttes, a Gyere te is mozgalom, táncház stb. tevékenységeibe. Innen nőtt ki a Garabonciás diák rockegyüttes, amelyet a bukaresti televízió magyar adásának köszönhetően az egész romániai magyarság megismert, és megszeretett. Az együttes dalainak szövegírója a Brassóban diplomázott, sajnos fiatalon elhunyt Kinde Annamária volt.

A rendezvény befejező részében a 40 esztendő elmúltával újraalakult, ésJátsszu(n)k újra címmel az országban turnézó Garabonciás – Wandering Magicians együttes koncertezik. Meglepetést is ígérnek a szervezők.